Biserica Banu Iasi

biserica banu iasi
Biserica Banu Iasi
Rate this post

Biserica BANU este un important monument istoric şi de arhitectura al Iasului, atestata documentar din anul 1638, în perioada domniei lui Vasile Lupu.
Remarcabil exemplu de arhitectura urbana ce a trecut dincolo de perioada stilului baroc atingand noul stil al secolului al XVII-lea, clasicismul, biserica Banu poarta amprenta culturii si civilizatiei europene, imbogatind patrimoniul spiritual si artistic al Iasului.

biserica banu

Istoricul bisericii

Biserica Banu, biserica de lemn in anii 1705 – 1800, amplasata pe terasa inferioară a Bahluiului ce se intindea pana la “marea rapa” din marginea orasului (cunoscuta astazi ca “Rapa Galbena”), este prima biserica executata din barne de stejar, avand ctitor pe “Savin Zmucilă vel Ban” la 1705.
In jurul anului 1799 vechea biserica din lemn devenise neincapatoare si se deteriorase mult astfel incat Mitropolitul Iacob Stamati contribuie la construirea noii biserici alaturi de obstea parohiei.

trolere

Tradiţia numelui “Banu” l-a determinat pe Mitropolitul Iacob Stamati sa-l păstreze pentru noua biserica. Dorinta Mitropolitului era de a se ridica o biserică la fel de mare ca Sfântul Gheorghe (Vechea Mitropolie). Pentru îintocmirea planurilor noii biserici si supravegherea executiei s-a apelat la un arhitect din Ardeal (probabil) Herr Leopold. Catapeteasma sculptata în lemn de tei, este opera unui meşter moldovean Eustatie Altini, posibil după proiectul arhitectului Leopold.
Edificiul actual a fost ridicat pe amplasamentul bisericii de lemn, avand pridvorul actual pe locul altarului fostei biserici. Noii biserici din zid numita Banu, i se schimba hramul în “Duminica Tuturor Sfinţilor”, pastrat şi astăzi.

biserica banu

Unde este amplasata biserica?

Biserica Banu avand hramul “Duminica Tuturor Sfintilor” este inregistrata in lista Monumentelor istorice si de arhitectura din Iasi.
Biserica BANU este foarte usor de vizitat, aceasta fiind amplasata in zona centrala a Iasului, aproape de Muzeul Unirii, Casa Drosu, Hotel “Traian ”, Biserica “Mitocul Maicilor” sau casa Xenopol.

biserica banu

Descopera tainele si misterele acestui monument

Pusa la grele încercari pe parcursul anilor, Biserica “Duminica Tuturor Sfinţilor” Banu Iasi a reusit sa fie readusa la viata prin implementarea proiectului “Reabilitarea si dezvoltarea turistica a monumentului istoric Biserica Banu Iasi” demarat din luna iulie 2010.
Astazi, Biserica Banu isi are deschise portile pentru fiecare pelerin, creștin și simplu vizitator in ai fi dezvaluite tainele si misterele trecutului.
Programulul de vizitare – este in intervalul orar 8:00-16:00 in zilele de Luni/ Miercuri/ Joi, cat si in zilele de Vineri de la 10:00, Sambata 17:00 si Duminica 8:30 în intervalul orar in care se tin slujbe.

Pentru informaţii suplimentare, va rugam sa contactati:
Parohia “Duminica Tuturor Sfinților” Banu Iași
Preot paroh Dumitru Merticariu
Site: http://www.bisericabanu.ro
Facebook: https://www.facebook.com/biserica.banuiasi

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*